+31 (0)118 – 471823 optoloog@gmail.com

Optologie

Functionele oogmetingen

Vroeger was het simpel. Je ging naar de oogarts, die meette het rechter- en linker oog, je kreeg een bril en dan moest je daarmee maar leren kijken. Een optoloog doet ook een oogmeting: hij meet de refractiewaarde van het oog (brilsterkte) en doet een functioneel onderzoek, waarbij de samen-werking tussen de ogen wordt bekeken en eventuele oogafwijkingen worden opgespoord.

Er zijn 21 punten in de functionele optometrie. Meetwaarden die iets zeggen over de functie van de ogen en het systeem, dat eraan hangt. Als bepaalde metingen aangeven dat ogen niet goed samenwerken dan wordt dat gecorrigeerd met specifieke glassterkten.

Geprobeerd wordt om daarmee betere impulsen te geven aan het neurologische systeem. De spieren van de ogen en de impuls van de motorische zenuwen (sturing) moeten er als het ware zelf voor zorgen dat het oog beter z’n werk doet.

Het Zeeuws Optologisch Centrum benadert functionele oogmetingen vanuit een breder perspectief. Het zien wordt ook beïnvloed door de omgeving, en door iemands sociale vaardigheden en gedrag.

Soms geven ogen iets anders aan. Dan blijken klachten niets met het oog zelf te maken te hebben maar is sprake van een onderliggend probleem. Een scheve houding bijvoorbeeld, klachten in rug of nek. Dergelijke oorzaken kunnen bij het Zeeuws Optologisch Centrum direct gemeten en geconstateerd worden. Indien noodzakelijk wordt er direct verwezen naar een andere specialist binnen Jasperse Praktijkencentrum.

Het Zeeuws Optologisch Centrum is aangesloten bij: